Systemen

Wil je een afvalbak kopen?
Eén van de eerste dingen waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een afvalemmer, is hoe groot hij moet zijn. Dat hangt af van een aantal factoren: hoe groot je huishouden is, of je afval gaat scheiden en voor welke ruimte je een afvalemmer zoekt.

Uit hoeveel personen bestaat je huishouden?
Woon je op jezelf, ben je met z’n tweeën of lopen er nog drie kinderen rond? Dat zegt uiteraard wat over hoe groot de prullenbak moet zijn: een gezin van vijf personen produceert meer afval dan een huishouden van twee personen.
In eerste instantie zou je denken dat een prullenbak van vijftig liter ook prima geschikt is voor een huishouden van twee personen… Maar tegen de tijd dat de prullenbak vol is, is de stank ondraaglijk en heeft er zich een familie fruitvliegjes in verzameld!
Heb je toch liever een grotere afvalemmer, omdat je bijvoorbeeld niet te vaak van zak wilt wisselen? Houd dan je GFT gescheiden! Fruitvliegjes blijven weg en voor een ongewenste geur hoef je ook niet bang te zijn.

• 20 tot 30 liter: voor 1 persoon
• 30 tot 40 liter: voor 2-3 personen
• 40 tot 50 liter: voor 4 of meer personen

Waar komt de afvalemmer te staan?
Een afvalemmertje van tien liter in de keuken, daar heb je niet veel aan. Een enorm monster van vijftig liter in de badkamer: een béétje overdreven. Kies voor elke plaats het juiste formaat!

• Tot 10 liter: badkamer of toilet
• 10 tot 30 liter: kantoor of slaapkamer
• 30 tot 50 liter: keuken

Wil je afval scheiden?
Goed bezig! Je hebt prullenbakken die er speciaal voor ontworpen zijn om afval te scheiden, met twee of drie binnen emmers. Ben je met een groter huishouden, dan kan het handig zijn om twee (of meer) afvalemmers te nemen voor het scheiden van afval. Scheid je zowel gft-afval als plastic, dan heb je vanzelfsprekend een minder grote prullenbak nodig dan wanneer je alleen gft-afval of alleen plastic apart houdt.

Hoe wil je de afvalemmer openen?

De systemen voor het openen van een afvalemmer vind je hier: onderzoek systemen.

Heb je weinig ruimte in de keuken?
Heb je maar een kleine keuken of vind je een afvalemmer een doorn in het oog? De oplossing voor je probleem: een inbouwafvalemmer!

Voordelen:

Bespaart veel ruimte in de keuken
Heeft vaak meerdere bakken voor de afvalscheiding
Heeft meestal een systeem dat je gemakkelijk schoon en leeg kunt maken

Nadelen:

Neemt veel ruimte in je keukenkastje in beslag
Weinig ruimte voor een grote afvalemmer

Andere ruimtebesparende oplossingen zijn afvalemmers met een platte achterkant of rechthoekige afvalemmers. Deze kun je gemakkelijk in een hoekje verstoppen en plaats je plat tegen de muur, wat veel ruimte scheelt in vergelijking met een ronde afvalemmer!

Welke eisen stel je aan een afvalemmer?
Ben je tevreden met een simpele afvalemmer zonder al te veel extra’s of ga je voor de Rolls-Royce onder de prullenbakken? Als je eenmaal de keuze hebt gemaakt hoe groot de afvalemmer moet zijn, van welk materiaal hij is en welke vorm hij heeft, dan zijn er nog een aantal eigenschappen en extra’s waar je voor kunt kiezen:

Geruisloze sluiting
Niet alleen ideaal voor mensen met gevoelige oren; een prullenbak die geruisloos sluit en niet van metaal op metaal met een harde klap dichtvalt, is ook beter voor het materiaal.

Reukdicht
Vieze geurtjes… Liever niet en al helemaal niet in de keuken! Van een reukdichte afvalemmer krijg je zeker geen spijt.
Fingerprint proof
Kies je voor een RVS afvalemmer? Let er dan zeker even op of hij een Fingerprint Proof-coating heeft. Een speciale laag op de afvalemmer waardoor je geen vingerafdrukken ziet is altijd mooi meegenomen, zeker met kleine kinderen in huis!

Stay-open
Als een afvalemmer een stay-open functie heeft, wordt het deksel bij openen vergrendeld. Ontzettend handig wanneer je je handen vol met afval hebt en minstens net zo ideaal bij het vervangen van de afvalzak en het schoonmaken van de emmer.

Vlamdovend
Niet zo zeer een vereiste voor een prullenbak in huis, maar wel een zeer verantwoorde keuze voor een prullenbak voor op kantoor of in een openbare ruimte. Deze prullenbakken zijn voorzien van een vlamdover: zo wordt het vuur gedoofd door de zuurstoftoevoer tegen te houden.

Hoe houd je een afvalemmer schoon?
Je afvalemmer schoon houden… daar hoeven we bijna geen woorden aan vuil te maken: het is écht nodig. Met deze schoonmaaktips is het een fluitje van een cent:
Lees de handleiding: mocht je ergens specifiek rekening mee moeten houden, dan staat het er altijd in.

  • Is je afvalemmer van RVS? Gebruik een zachte doek voor de buitenkant; op RVS krijg je sneller krassen.
  • Etiketten of stickers met een schuursponsje en schuurmiddel verwijderen is een no-go! Gebruik een föhn om het etiket los te krijgen en verwijder daarna met lampenolie de lijmresten.
  • Gek op blingbling? Druppel wat olie op een doek en wrijf er je RVS afvalemmer mee op! Voor dagelijks onderhoud gebruik je beter water en ontvettende zeep.
  • Gebruik geen speciale kalkwerende producten voor je RVS afvalemmer; azijn werkt minstens net zo goed en tast het materiaal niet aan.
  • GFT-afvalemmers kun je beter niet schoonmaken met chloorhoudende  middelen. Een goed alternatief is groene zeep!
  • Een speciale geurfilter werkt goed tegen ongewenste geurtjes. Mocht je dat niet in huis hebben, dan voldoet soda of kattenbakvulling ook.
  • Lenteschoonmaak? Tijd voor een grondige aanpak? Neem dan de afvalemmer eens goed onder handen met een stoomreiniger. Heb je een metalen afvalemmer? Maak hem dan na het reinigen droog met een zachte doek, zodat de emmer niet gaat roesten.
Advertenties